Om gezonde vis bij u in de vijver te laten zwemmen hebben wij een een aantal cursussen gevolgd. Wij hebben les gehad van drs. Rob Heijmans gespecialiseerd in visziekten. Wij hebben regelmatig contact met hem om de gezondheid van onze vissen mede te bewaken. Hieronder ziet u een impressie hoe een Koi met een lelijke zweer behandeld wordt.

 
 

 

De Koi zwemt in een bowl met verdovingsvloeistof.   De Koi is nu onder narcose. De Koi wordt afgedekt met een natte handdoek om uitdrogen en stress te voorkomen.
     
 

 

De viezigheid en losse schubben worden verwijderd.   Vervolgens wordt de wond grondig gereinigd.
     
 

 

Nu wordt de wond goed drooggedept.   Als laatste wordt de wond afgedekt met een speciaal middel dat water bestendig is en waar een natuurlijk antibioticum inzit.
     
 

 

De behandelde Koi ligt nog te slapend in een bowl met vers water. Hier wordt extra zuurstof aan toegevoegd.   De Koi is weer bijgekomen met een mooie afgedekte wond. Nu kan de Koi weer terug de quarantaine bak/vijver in om verder te herstellen.
 

Alle vissen die wij binnenkrijgen worden allereerst per stuk uitwendig en op zicht gecontroleerd op verwondingen en aanwezigheid van parasieten (een aantal parasieten zijn met het blote oog waar te nemen). Hierna gaan de vissen in de quarantainebak. Nu brengen wij de watertemperatuur naar 24 graden.

Op deze temperatuur is het KHV virus op zijn actiefst. Als het virus dan latent* aanwezig is zal er een uitbraak volgen waardoor er een hoge sterfte onder de vissen plaatsvindt wat kan oplopen tot 90-100% van de populatie.

Als er na 2 weken (de incubatietijd van het KHV virus is 7 dagen*) nog geen ziekte geconstateerd is worden de vissen voor de zekerheid nog gekruist met een aantal van onze eigen gezonde vissen. Deze vissen blijven dan weer 2 weken bij elkaar. Na deze tijd kan er weinig meer gebeuren en kunt u er zeker van zijn dat de vissen gezond zijn en de kans dat zij KHV besmet zijn zeer klein is.

 

Waarom doen wij dit? Als jezelf een keer besmette vis gekocht heb en de ellende hebt meegemaakt wil je niet dat een ander dit meemaakt. Bovendien vinden wij dat alle vis die u bij ons koopt gezond moet zijn en zonder problemen bij andere vis gezet moet kunnen worden. Uiteraard is het belangrijk om de vissen die u bij ons koopt toch weer in quarantaine te zetten en voorzichtig met het vijverwater in aanraking te laten komen. Wij kunnen uiteraard niet beoordelen of er ziekten in de vijver zitten waar onze vissen in komen. Uw vissen kunnen hoe gezond zij er ook uitzien drager van een ziekte zijn waardoor er bij het bijplaatsen van vis stress ontstaat en de ziekte hierdoor uitbreekt. Het is dus verstandig om in een quarantaine bak een nieuwe vis en een vis uit de vijver bij elkaar te zetten om te zien of er een ziek wordt. Mocht dit het geval zijn dan blijft de schade beperkt en kan er ook makkelijker behandeld worden tegen deze ziekte. Wij willen benadrukken dat vissen levende wezens zijn die net als wij mensen altijd ziek kunnen worden.

Voor degene die geïnteresseerd zijn in het uitgebreide KHV verhaal verwijzen wij naar de website van Nishikigoi www.nvn-koi.nl hier wordt ook iedere keer nieuws over Koi en Koi ziekten gepubliceerd.

 

Inmiddels hebben wij zelf een aantal cursussen gevolgd bij Rob Heijmans over Koi gezondheid, anatomie en sectie, microscopie, diagnostiek, watermanagement, ziekte, wondbehandeling en voeding en ons bekwaamd in het doen van microscopisch onderzoek. Indien u vermoedt dat u een parasieten besmetting heeft kunt u met ons contact opnemen en voor een kleine onkostenvergoeding (€ 25,00 binnen een straal van 15 km) komen wij bij u langs om de vissen op parasieten te onderzoeken en uw vijverwater te testen. U kunt natuurlijk ook bij ons langskomen.

 

* De incubatietijd is de tijd van het besmetten van de vis tot aan het uitbreken van de ziekte.

* Latent = de vissen zijn besmet maar vertonen nog geen uiterlijke kenmerken van de ziekte.